Onze YouTube-video met fotografietips voor families
Familiefoto’s zijn een prachtige manier om bijzondere momenten en dagelijkste gebeurtenissen voor eeuwig vast te leggen. Het maken en hebben van deze beelden heeft effect op hoe je momenten herinnert. Of je nu een mobiele telefoon of een spiegelreflexcamera gebruikt: deze tips zullen je helpen om fijne persoonlijke familiefoto’s te maken.
7 tips voor het maken van prachtige familiefoto’s
Heb je niet zoveel tijd om het YouTube-filmpje te kijken of wil je liever een korte samenvatting? Dat hebben we geregeld! Bekijk hieronder in het kort de 7 meest belangrijke punten.
- Vang het gevoel in je familiefoto’s
- Niet teveel lachen voor de foto
- Let op de achtergrond
- Maak optimaal gebruik van het licht
- Geef context aan je beelden
- Maak eerlijke familiefoto’s
- Wees klaar voor het moment
1. Vang het gevoel in je familiefoto’s
Natuurlijk is het fijn om “mooie” foto’s te maken van je kind, maar vergeet ook zeker die kleine details niet. Een foto van voetjes in het gras, foto’s van kleine vieze handjes of een detailshot van het favoriete knuffeldier van je kind. Alles wat heel specifiek is voor jou, jouw familie en jullie leven is het waard om vastgelegd te worden.
Willekeurige momenten
Hieronder eigenlijk een willekeurig momentje. Waarom Julia die bril op heeft is niet bekend en het Pietenpetje laat zien dat het rond Sinterklaas was, maar voor de rest een totaal willekeurig momentje met onze meiden. Je ziet van beiden hun persoonlijkheid terug: ons kleine clowntje Julia en onze grotere serieuze Emmily. Ze veranderen elke dag, maar ze blijven ook wel een beetje hetzelfde.
2. Niet teveel lachen bij je familiefoto’s
Wat je ook doet, probeer je kind niet teveel te laten lachen voor de camera. Wanneer je vraagt of je kind even vriendelijk wil lachen, train je hem of haar eigenlijk om een mini-toneelstukje op te voeren voor de camera. De volgende keer dat je een foto wilt maken weet je kind al dat je iets verwacht van hem of haar. Het resultaat? Foto’s waar je niet echt je kind op ziet, maar een weergave van hoe hij of zij denkt dat jij hem/haar wilt zien, namelijk “lachend”. Zonde toch?
Onze Julia heeft nu zo’n “booskijkperiode”. Waarom ze zo boos kijkt weten we niet,… ze kan ook superblij kijken, maar dat fronsje. Prachtig!
3. Let op de achtergrond
De foto die hieronder staat is gemaakt op onze bank. Maar je kunt bij dit type foto’s er voor kiezen hoe je zelf voor de bank staat tijdens het fotograferen. Ik heb bewust hier het raam zo min mogelijk op de foto, want dat leidt alleen maar af. Het raam is namelijk veel lichter (in verband met het licht buiten) dan alles wat binnen in de huiskamer is.
Zak door je knieën
Kijk dus of het mogelijk is om je foto’s te maken met een rustige achtergrond. Soms moet je een beetje door je knieën zakken of juist proberen jezelf wat langer te maken en dan van bovenaf fotograferen. Maar je ziet je foto’s al snel rustiger worden.
Zoek ook eens in en om het huis naar rustige achtergronden. Of observeer je kind(eren) tijdens het spelen. Waar zou je moeten staan om een zo rustig mogelijke achtergrond te hebben, terwijl je je kind nog wel steeds kunt zien?
4. Maak optimaal gebruik van het licht
En als we wederom kijken naar die foto op de bank, dan valt op dat de foto eigenlijk met tegenlicht gemaakt is (het licht komt vanachter de bank). Veel camera’s hebben hier moeite mee. Want een camera ziet een donker vlak (bank) en een licht vlak (raam) en wil daar een gemiddelde van maken qua licht.
Kun je manueel je instellingen regelen, doe dit en wil niet niet lukken, probeer dan om een mix van grote lichte of donkere vlakken te vermijden. Hierbij heb ik dus de camera gericht op de meisjes, zodat de camera geen rekening hoeft te houden met het compenseren voor het lichte raam.
5. Geef context aan je beelden
Probeer om niet alleen foto’s te maken waar je kind groot op staat, maar ook foto’s waar je veel van de omgeving ziet. Met name die omgeving kan veel vertellen over bijvoorbeeld het “naar bed ritueel”, jullie woonkamer (toen jullie kindje nog klein was), de tuin in het voorjaar, jullie huis in het algemeen, kortom: hoe het complete leven er “toen” uitzag.
Fotografeer de omgeving
Wanneer ik die foto hieronder zie, verheug ik me direct weer op de lente. Lekker in het gras zitten, blote voeten, beetje knoeien in de moestuin, kleedje met wat speelgoed en quality time met je kind. Stiekem had ik best nog wat meer ruimte gewild in deze foto!
Tijd voor familie
En vergeet vooral ook je familie niet. De relatie tussen je kind(-eren) en familie is niet alleen van waarde voor jou, maar ook voor je familieleden en je kind. Hoe vanzelfsprekend zo’n foto nu misschien ook lijkt, later kan dezelfde foto van onschatbare waarde blijken. Dus heb je een familiebijeenkomst: camera mee! Al is het je mobieltje….
6. Maak eerlijke familiefoto’s
En wees vooral eerlijk; fotografeer niet alleen de blije dagen, maar ook die dagen dat je kind een complete “meltdown” heeft. En niet alleen de verjaardagen en zonnige dagen en feestdagen, maar ook de meest doordeweekse dag. Er hoeft niet altijd iets spectaculairs te gebeuren op een foto.
Lekker smeren
Denk ook aan foto’s waar je kind aan het eten is, of hij of zij onder het zand zit. In principe is elke herinnering later goud waard. Helemaal wanneer je achteraf beseft dat datgene wat zo normaal bleek eigenlijk heel bijzonder was.
Waar is mama (of papa)?
Nu we het toch over eerlijk fotograferen hebben: zorg dat je zelf ook in de foto’s te zien bent. We horen zelf vaker tijdens de shoots dat moeders niet op de foto wilden, een aantal dagen na de bevalling bijvoorbeeld. Want het “babyvet” was nog niet verdwenen.
Dus geen kraamshoot, maar een shoot van je kindje wanneer het een paar maanden oud is. Zonde toch? Want jouw kind ziet niet dat je eigenlijk nog 2, 5 of 10 kg “te zwaar” bent, of dat je haar niet optimaal zat. Gun je kind jouw eerlijke foto’s ook 🙂
Ik heb zelf diverse complexen… kipfilets onder mijn armen, voortanden die net niet helemaal doen wat ik wil, een neus die extra opvalt tijdens bepaalde hoeken…. dat speelt zich allemaal in mijn hoofd af, maar je kind ziet alleen maar “mooi en mama” (of papa ; ).
7. Wees klaar voor het moment
Zorg er voor dat je ergens een cameraatje hebt liggen. Dit hoeft echt niet een (semi-professionele) spiegelreflex te zijn. Zolang je er foto’s mee kunt maken is het helemaal top. Heb je een mobiel? Prima! Wij maken ook met regelmaat foto’s en filmpjes met onze iPhone. Gewoon omdat een mobieltje lekker makkelijk mee te nemen is. Of omdat hij naast ons ligt wanneer we op de bank zitten.
Meer is meer
Kortom: wees niet te kritisch op jezelf en op de foto’s. Is het een moment dat wat zegt over jullie als gezin? Top! En maak gewoon lekker veel foto’s. Maar een extra tip is om dan zo snel mogelijk ook een selectie te maken van de leukste foto’s en de rest weg te doen.
Onze kinderen gaan vaak met ons mee naar oma en oma is helemaal fan van selfies met de kleinkinderen. Ze maakt in een middag veel verschillende foto’s, bewerkt ze met een app zoals Snapseed en gooit de rest weg. De foto’s die zij op Facebook zet zijn vaak mijn favorieten. Omdat een ander toch altijd net weer andere foto’s maakt van je kind dan degene die jij zelf zou maken. Dus we zijn hier heel dankbaar voor!
Bonustip: Boek een Day in the Life fotoshoot
Als afsluiter willen we je nog meegeven dat je in sommige gevallen best een vriend of familielid kunt vragen om een paar foto’s te nemen. Wij hebben dit wel eens gevraagd aan mijn (Hermine) broer en het was geen probleem om zo’n foto even te maken. Dan sta je toch een keer samen op de foto.
Hele of halve dag
Maar wil je nu echt een complete dag, of een halve dag, uit jullie leven vastgelegd hebben? Kijk dan vooral even verder naar onze mogelijkheden met betrekking tot Day in The Life sessies. We geven je graag meer info! Ik kom graag een keer langs om jullie op de foto te zetten : )
BewarenBewaren
BewarenBewaren